len

Lněné semínko a tvaroh

Lněné semínko má široké praktické využití, zdaleka nejde jenom o to, že se jím dá posypat nejrůznější pečivo. Uplatní se také jako ingredience snídaňových cereálií, ovesných kaší, smoothies apod.

Lněné semínko se dá kombinovat s mnoha potravinami, z hlediska léčivých účinků se vyzdvihuje lněné semínko v doprovodu bílkovin, speciálně lněné semínko a tvaroh, popř. plus lněný olej.

OPĚVOVANÁ KOMBINACE

Lněné semínko, lněný olej a tvaroh je kombinace proslavená zejména v souvislosti s Dr. Johannou Budwig, která ji využívala při léčbě rakoviny. Tato německá biochemička a farmakoložka byla za svou vědeckou práci zaměřenou na léčbu civilizačních chorob několikrát nominována na Nobelovu cenu, ale také často zatracována, a tak je to dodnes.

Budwig budí dodnes rozporuplné reakce. Na tomto webu vám rozhodně nechceme slibovat nějaké zázračné účinky. Od toho jsou weby jiné…
Jisté je jedno, tvaroh a lněná semínka, příp. lněný olej vám nemohou uškodit. Naopak, vašemu zdraví jedině prospějí (viz příznivé účinky lněných semínek na zažívání, hormony nebo nervy nebo jejich složení, kde mj. najdeme i vysoký podíl vzácné kyseliny omega-3).

Tvaroh s lněnými semínky v nejrůznějších variacích prostě obohatí a zpestří každý zdravý jídelníček. A to se hodí!

SYNERGIE

Některé potraviny vzájemně podporují své účinky, fungují synergicky. Pokud zkombinujeme jejich složky, dosáhneme vyšší výživné hodnoty nebo vstřebatelnosti živin.

Tak to platí i o lněném semínku, příp. lněném oleji a mléčných bílkovinách jako je tvaroh, ale také jogurt, kefír nebo sýr Cottage.
Ještě prospěšnější pak bude trojkombinace s potravinami s obsahem síry. Tu najdeme například v česneku, cibuli, pórku, pažitce, špenátu, čočce nebo ořeších. V menší míře je obsažena i v ovoci.

Tím získáváme celou řadu ingrediencí, kterou můžeme tvaroh se semínky výhodně obohatit. Nejenže bude ještě prospěšnější, ale bude také lépe chutnat.

Recept: lněná semínka, lněný olej a tvaroh

  • Na 250 g tvarohu (nejméně 10 %) bude třeba 2 polévkové lžíce lněných semínek a 1 – 3 lžíce kvalitního lněného oleje (nejlépe v BIO kvalitě). Pro jemnost se tvaroh míchá s vodou.
  • Nejprve v mixéru rozmixujte semínka.
  • Rozmixovaná semínka důkladně promíchejte s olejem a tvarohem. Měla by vzniknout krémovitá pasta.

Slané variace

K tvarohové pastě můžete přidat špetku soli a pepře, také utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku, zeleninu (strouhaná mrkev, na kousky nakrájené rajče, paprika, okurka) nebo koření jako zázvor, kurkuma, kari, bylinky (pažitka, kopr, tymián…)

Sladké variace

Jemnou tvarohovou pastu můžete dosladit medem nebo marmeládou. Chutnat bude i s rozmixovanými banány, kousky jahod, borůvek apod.

Nenechte si to pro sebe

Podělte se s přáteli o recepty pro zdraví a pohodu na sítích! Budou rádi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *