V lidovém léčitelství je jedním z klíčových pomocníků bylinný čaj. Do této kategorie by se dal zařadit i lněný čaj, který se však od toho klasického trochu liší, minimálně ve své konzistenci. I tak může slíbit prospěšné účinky, zejména na zažívání, stejně tak jako samotná lněná semínka.
Jak vám můžou semínka prospět?
Lněný čaj má pomáhat proti zácpě, ale má být užitečný i při detoxikaci organismu nebo hubnutí.
Jak připravit lněný čaj?
Také příprava potvrzuje, že nejde jen tak o obyčejný bylinný čaj. Existuje totiž množství návodů a jednotlivé recepty se dost liší. Vyzkoušet můžete třeba všechny.
Jeden z receptů spojuje čaj a nálev, tzn. semínka zalijeme vodou a necháme je luhovat, nejlépe přes noc nebo přes den. Zatím běžně se tento nálev, ze kterého postupně vzniká sliz zalévá studenou vodou, pokud jde o čaj, má jít o vodu teplou či vroucí teplou.
Další recepty semínka klasicky zalévají horkou vodou a nechají luhovat cca 15-30 minut. Jiné semínka i krátce povaří (pak jde o bylinný, resp. semínkový odvar).
Vybíráme jeden z těch klasických receptů:
Recept: LNĚNÝ ČAJ
- Na lžíci semínek bude třeba 0,5 litrů vody.
- Semínka zalijeme vroucí vodou.
- Luhujeme cca 30 minut.
- Poté čaj přecedíme a popíjíme průběžně během dne.
Účinky přinese teplý i studený. Pokud upřednostňujeme teplý čaj, slijeme ho do termosky.
Čaj můžeme dosladit medem.
Nečekejte žádnou úchvatnou vůni a chuť, kterou můžete znát z některých bylinkových čajů. Pokud ho chcete zpestřit, můžete lněná semínka s různými bylinkami kombinovat, například s jitrocelem jako průduškový čaj nebo s mátou a měsíčkem jako žaludeční čaj.
Recept: průduškový čaj
- Na 0,5 l: ke lžíci semínek přidáme lžíci jitrocele.
- Semínka a jitrocele zalijeme vroucí vodou a necháme stát min. 0,5 hodiny.
- Poté slijeme a po doušcích popíjíme.
Recept: žaludeční čaj
- Na 0,5 l: ke lžíci semínek přidáme lžíci máty a měsíčku.
- Semínka a bylinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát min. 0,5 hodiny.
- Poté slijeme a po doušcích popíjíme.
CHCETE VÍC?
- Lidové léčitelství využívá lněná semínka zejména jako sliz (nálev). Mletá semínka slouží jako protizánětlivý obklad.
- V kuchyni se semínka uplatní v mnoha receptech. Nejde jenom o studené pokrmy (tvarohy, dezerty, smoothie, pomazánky, saláty), ale také o teplé pokrmy. Najdou uplatnění například při pečení chleba, ale třeba i jako krekry nebo chipsy.
Chcete semínka?
Tady se dají koupit:
Nenechte si to pro sebe
Podělte se s přáteli o recepty pro zdraví a pohodu na sítích! Budou rádi.
[…] Pokud chcete semínkům dát skutečně léčivou podobu, dopřejte si nálev (sliz) nebo odvar ze semínek (lněný čaj). […]