Recepty, Zažívání, Zdraví

Lněný čaj (odvar ze semínek)

V lidovém léčitelství je jedním z klíčových pomocníků bylinný čaj. Do této kategorie by se dal zařadit i lněný čaj, který se však od toho klasického trochu liší, minimálně ve své konzistenci. I tak může slíbit prospěšné účinky, zejména na zažívání, stejně tak jako samotná lněná semínka.

Jak vám můžou semínka prospět?

Lněný čaj má pomáhat proti zácpě, ale má být užitečný i při detoxikaci organismu nebo hubnutí.

Jak připravit lněný čaj?

Také příprava potvrzuje, že nejde jen tak o obyčejný bylinný čaj. Existuje totiž množství návodů a jednotlivé recepty se dost liší. Vyzkoušet můžete třeba všechny.

Jeden z receptů spojuje čaj a nálev, tzn. semínka zalijeme vodou a necháme je luhovat, nejlépe přes noc nebo přes den. Zatím běžně se tento nálev, ze kterého postupně vzniká sliz zalévá studenou vodou, pokud jde o čaj, má jít o vodu teplou či vroucí teplou.

Další recepty semínka klasicky zalévají horkou vodou a nechají luhovat cca  15-30 minut. Jiné semínka i krátce povaří (pak jde o bylinný, resp. semínkový odvar).

Vybíráme jeden z těch klasických receptů:

Recept: LNĚNÝ ČAJ

  • Na lžíci semínek bude třeba 0,5 litrů vody.
  • Semínka zalijeme vroucí vodou.
  • Luhujeme cca 30 minut.
  • Poté čaj přecedíme a popíjíme průběžně během dne.

Účinky přinese teplý i studený. Pokud upřednostňujeme teplý čaj, slijeme ho do termosky.

Čaj můžeme dosladit medem.

Nečekejte žádnou úchvatnou vůni a chuť, kterou můžete znát z některých bylinkových čajů. Pokud ho chcete zpestřit, můžete lněná semínka s různými bylinkami kombinovat, například s jitrocelem jako průduškový čaj nebo s mátou a měsíčkem jako žaludeční čaj.

Recept: průduškový čaj

  • Na 0,5 l: ke lžíci semínek přidáme lžíci jitrocele.
  • Semínka a jitrocele zalijeme vroucí vodou a necháme stát min. 0,5 hodiny.
  • Poté slijeme a po doušcích popíjíme.

Recept: žaludeční čaj

  • Na 0,5 l: ke lžíci semínek přidáme lžíci máty a měsíčku.
  • Semínka a bylinky zalijeme vroucí vodou a necháme stát min. 0,5 hodiny.
  • Poté slijeme a po doušcích popíjíme.

CHCETE VÍC?

  • Lidové léčitelství využívá lněná semínka zejména jako sliz (nálev). Mletá semínka slouží jako protizánětlivý obklad.
  • V kuchyni se semínka uplatní v mnoha receptech. Nejde jenom o studené pokrmy (tvarohy, dezerty, smoothie, pomazánky, saláty), ale také o teplé pokrmy. Najdou uplatnění například při pečení chleba, ale třeba i jako krekry nebo chipsy.

Chcete semínka?

Tady se dají koupit:

Nenechte si to pro sebe

Podělte se s přáteli o recepty pro zdraví a pohodu na sítích! Budou rádi.

1 thought on “Lněný čaj (odvar ze semínek)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *