ENCYKLOPEDIE

Makové semínko

Mák se od pradávna využívá jako zdroj energie, ale také jako tišící prostředek na nervy. Mák je tradiční českou plodinou a Česká republika dokonce celosvětově patří k těm nejvýznamnějším producentům máku. Nutno podotknout, že pěstování máku je v některých zemích úplně zakázané. Je to kvůli obsahu alkaloidů. Zejména nezralé makovice obsahují morfin (opium), a tak jsou zajímavé pro výrobu omamných látek.
Ve svém složení toho však mák, resp. makové semínko nabízí mnohem více. Maková semínka jsou sice malá, zato nabízejí velkou dávku vitamínů, minerálů nebo kvalitních tuků.

Co všechno najdeme ve složení makového semínka? Jaké účinky makové semínko slibuje? A jak se makové semínko vůbec využívá? To vše se dozvíte na řádcích níže.

SLOŽENÍ SEMÍNEK

Mák je olejninou. Jako takový nabízí ve svém složení vysoký podíl tuku s obsahem omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, které převládají. Je zdrojem kyseliny linolové, dále kyseliny olejové, palmitové, stearové a linolenové.

Maková semínka obsahuje 40 – 60 % tuku, cca 20 % bílkovin a 15 – 25 % sacharidů. Cca 5 % složení zaujímají minerální látky, především vápník, ale také hořčík, železo, draslík, zinek, mangan, měď nebo fosfor. Obsah makových semínek nabízí také vitamín E, vitamíny skupiny B (B1 niacin, B2 tiamin, B5 kyselina pantothenová, B9 kyselina listová). Významný je také podíl vlákniny. Díky složení se dá říct, že makové semínko příznivě ovlivňuje všechny orgány lidského těla.

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Máku se připisují tyto účinky:

  • zdroj energie a síly
  • zlepšení paměti a mozkové činnosti
  • zklidnění nervů, působení proti stresu
  • kvalitnější, delší a hlubší spánek
  • podpora zažívání, orgánů zažívací soustavy
  • detoxikace, vylučování škodlivin ven z těla
  • tlumení bolesti hlavy nebo svalových křečí
  • prevence některých civilizačních chorob
  • posílení imunitního systému
  • výživa pro zuby, nehty, vlasy a pokožku

VYUŽITÍ MÁKU

Mák setý (Papaver somniferum L.) je jednoletou bylinou, která dorůstá úctyhodné výšky téměř dvou metrů. Maková semínka nacházíme v tzv. zralých makovicích, která v době zralosti díky semínkům typicky šustí.

Pro konzumaci jsou maková semínka k dispozici jako tzv. modrý mák nebo bílý mák. Ze semínek se vyrábí i makový olej.

  • Maková semínka jsou tradiční ingrediencí české kuchyně. Najdou uplatnění v nejrůznějších koláčích, závinech, buchtách, ale poslouží i jako ingredience zdravé stravy a zdravých pokrmů.
  • Skvěle se kombinují se švestkami, budou chutnat i v tvarohu, jogurtu, ovesné kaši, jáhlové kaši nebo třeba bulguru.
  • Dá se z nich připravovat také rostlinné mléko.

Stejně jako v případě lněných semínek je vhodné i maková semínka před konzumací nadrtit. Dojde tak k narušení pevné slupky a podstatnému zvýšení využitelnosti živin ze semínek. A nakonec nezapomeňte na pravidlo: všeho s mírou. Nadměrná konzumace máku může způsobit více starostí než radosti.

Kde sehnat mák?

Třeba tady:

Nenechte si to pro sebe

Podělte se s přáteli o recepty pro zdraví a pohodu na sítích! Budou rádi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *